Ce este boala de reflux gastroesofagian?

Ce este boala de reflux gastroesofagian?

Gastroenterologia este specialitatea medicala care se ocupa cu preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor sistemului digestiv (afectiuni gastrointestinale, hepatice, colecistice, pancreatice).

Boala de reflux gastroesofagian este o anomalie a sfincterului esofagian inferior care separa esofagul de stomac. Mai exact,sfincterul esofagian inferior permite sucului gastric si continutului alimentar sa patrunda in esofag.

Boala de reflux esofagian este considerata de specialistii in gastroenterologie o suferinta a lumii moderne, ca urmare a schimbarii stilului de viata, ceea ce a dus la o crestere spectaculoasa a numarului de cazuri in fiecare an.

Ea este de doua tipuri. Cea mai frecventa forma a bolii este cea cu acid pentru ca stomacul se afla in imediata apropiere a esofagului. De asemenea poate exista si esofagita cu bila, esofagita alcalina intalnita mai ales la persoanele care au suferit diverse operatii pe stomac si din care lipseste o bucata din acesta. In aceste conditii dintre distanta dintre duoden si stomac se micsoreaza.

Cauze

Desi cauzele aparitiei bolii de reflux gastroesofagian nu sunt cunoscute, exista o serie de factori favorizanti. Astfel obezitatea, sarcina la femeile gravide, fumatul, consumul de alimente picante, consumul de bauturi alcoolice si carbogazoase sunt factori de risc importanti.

De asemenea, mancatul inainte de culcare, administrarea unor medicamente, cum ar fi anticonceptionalele favorizeaza boala de reflux gastroesofagian.

Simptome

Pirozisul este cel mai cunoscut simptom in boala de reflux gastroesofagian . Senzatia de arsura retrosternala are un caracter ascendent, pleaca din ”capul pieptului” si uneori urca spre gat.

Unii pacientii pot simti chiar acreala in gura pentru ca acidul clorhidric din stomac ajunge in cavitatea bucala. Acesta este simptomul cel mai obisnuit, dar mai sunt si alte simptome legate de tubul gigestiv. Uneori pacientii inghit greu pentru ca in urma refluxului se produc leziuni in esofag care duc la ingustarea acestui tub care face legatura dintre gura si stomac. Uneori pacientii simt durere in spatele sternului si foarte rar prezinta simptome care nu tin de tubul digestiv , asa numitele manifestari extradigestive, tuse, raguseala pentru ca in timpul noptii sucul gastric intra in laringe si produce inflmarea laringelui.

Scrie întrebarea ta

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii, iar răspunsul la întrebarea ta îl vei regăsi tot aici, scris ca răspuns la întrebarea adresată de tine. *