Dermatita de contact

Dermatita de contact

Dermatita de contact este o reactie a pielii noastre la contactul cu diferite substante din mediul inconjurator precum acizi, baze, saruri de crom, nichel, praf, medicamente, parfumuri, detergenti, balsamuri, bijuterii, alimente, cosmetice, plante, etc.

Aceasta nu se ia prin contactul cu alte persoane, nu e contagioasa, iar stresul nu este o cauza a dermatitei de contact.

Simptome si semne

Astfel, prin contactul cu substantele alergenice, pot aparea roseata, mancarimea, usturimea, prurit si exudatia. Acest tip de boala poate trece de la sine, insa poate dura si cateva saptamani pana dispare complet. Daca dermatita de contact se infecteaza, va aparea o leziune purulenta la nivelul pielii, care va face apoi crusta, putand duce la aparitia unor leziuni reziduale ( pete, cicatrici). Pentru astfel de cazuri, este recomandat sa mergi la un specialist pentru a  primi un tratament corespunzator. De asemenea poate croniciza, pielea afectata devenind mai groasa avand un aspect lichenificat.

Dermatita de contact se manifesta doar in zonele ale pielii care au intrat in contact cu alergenii, partea care a fost cel mai mult expusa reactionand cel mai sever, insa poate disemina si apar reactii la distanta.

Preventie si tratament

In functie de mecanismul prin care apare, iritant sau alergic dermatita de contact este in stransa legatura cu activitatea pacientului in ultimele 48 de ore si de sensibilizarea acestuia la diversi agenti in antecedente. Modul de a o preveni si de o trata presupune eliminarea contactul cu substanta care din start a produs reactia deoarece prin repetarea contactului cu o subtanta la care pacientul a dezvoltat o alergie risca sa transforme reactia alergica intr-una din ce in mai agresiva. De asemenea, trebuie evitata expunerea la UV (soare).

De obicei se recomanda folosirea unor unguente, creme sau lotiuni pentru tratament local. Pentru tratare medicamentoasa, este recomandata utilizarea antihistaminicelor si a dermatocorticoizilor, insa doar la sfatul dermatologului. In cazuri severe se poate recurge la tratamente cu administrare orala sau injectabile. Histamina este o substanta care mediaza inflamatia, fiind eliberata intr-o cantitate foarte mare atunci cand are loc o reactie alergica. Prin blocarea sa cu ajutorul medicamentelor, simptomele care apar in cazul unei reactii alergice precum mancarimea si  eruptia cutanata pot fi evitate.

In urma unei vizite la dermatolog, pacientul poate fi testat prin aplicarea unor cantitati mici de substante diferite pe piele, si o examinare ulterioare la intervale de 48, 72 si 96 de ore pentru a vedea daca alergia apare. Aceasta testare cutanata poate determina daca pacientul are dermatita de contact alergica, produsa in urma unei reactii imune sistemice. Daca dermatita de contact apare in urma unei interactiuni cu o substanta iritanta, la care pacientul nu prezinta alergie, aceasta se numeste dermatita de contact iritanta.

Dermatita de contact este mai frecventa la pacientii de sex feminin deoarece femeile folosesc mai mult produse cosmetice precum lacul de unghii, vopseaua de par, produsele de machiaj, etc.

Pentru a evita dermatita de contact exista mai multe masuri ce pot fi luate:

  • folosirea manusilor protectoare la spalarea vaselor, gradinarit, gatit si alte ocupatii casnice, si aruncarea acestora odata ce s-au deteriorat;
  • utilizarea produselor dermatocosmetice de tip “ sapun fara sapun” destinate pielii sensibile;
  • uscarea pielii prin tamponare, si nu prin frecare;
  • folosirea apei calde la o temperatura mai mica;
  • hidratarea mainilor si a corpului cu creme si unguente de 6-7 ori pe zi;
  • evitarea substantelor chimice sau a materialelor care provoaca reactii cutanate.

Scrie întrebarea ta

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii, iar răspunsul la întrebarea ta îl vei regăsi tot aici, scris ca răspuns la întrebarea adresată de tine. *