Despre osteopatie

Despre osteopatie

Osteopatia reprezinta o conceptie anatomo-fiziologica unitara (holistica) de functionare a organismului, bazata pe unitatea si dependenta reciproca dintre structura si functie, pe fortele interioare de recuperare ale organismului care, fiind spijinite din exterior(mainile osteopatului) de un efort minim curativ, duc ulterior la o vindecare.
Osteopatia este o filozofie, o stiinta si o arta in slujba conservarii sanatatii. Este o metoda moderna de diagnostic si tratament utilizata pentru depistarea tulburarilor functionale si patologice ale biomecanicii corpului uman, organelor si tesuturilor utilizand tehnici manuale blande si de mare rafinament.

Termenul osteopatie este compus din doua parti, prima parte “osteo”inseamna structura si are o provenienta greaca, iar a doua parte“path”- din engleza veche inseamna-drum,cale,directie. Ea se ocupa de diagnosticul si tratamentul tulburarilor de mobilitate a tesuturilor,organelor si articulatiilor. Se considera ca orice tulburare a mobilitatii sub forma de hipo- ori hipermobilitate in aparatul locomotor,sistemul craniosacrat sau organelor interne conduc la o disfunctie si in final la o boala (disfunctie somatica). In articulatii pot aparea blocaje, in fascii -aderente sau cicatrice, iar pe suprafetele alunecoase a organelor interne-hiperemia.

Cauzele acestor limitari de miscare(restrictii) pot fi urmatorii factori:

  • fizici (traumatismele, suprasolicitarile fizice)
  • psihice (emotii inhibate,stresul )
  • chimice (alimentatie necorespunzatoare, efectele adverse ale medicamentelor, diverse intoxicatii).

Principiile de baza ale osteopatiei (A.T.Still ):

  • viata este o miscare continua (un organ intern ori o articulatie care inceteaza sa se mai miste devine patologica).De la celula,organ visceral si pana la corpul uman toate se misca in trei planuri:sagital,frontal si orizontal.Aceste miscari nu sunt sesizate liber de ochiul omului.
  • organismul uman reprezinta un intreg, in care toate organele si sistemele sunt interdependente.Daca exista mai multe probleme in corp, admitem ca sunt legate intre ele si toate aceste probleme au pornit dintr-un punct formand un lant de leziuni. Acel “inceput” este disfunctia primara cu care va incepe tratamentul osteopatul.
  • artera este suverana(fara o circulatie adecvat restabilita niciun organ nu se reface)
  • homeostazia corporala(echilibrul in reactiile chimice si biologice)
  • globalitatea, corpul este un intreg.

Foarte important este de adaugat ca:

• organismul uman are capacitatea naturala de autoreglare. Fiecare om are un numar anumit de mecanisme sanogenetice,de autovindecare.

Scrie întrebarea ta

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii, iar răspunsul la întrebarea ta îl vei regăsi tot aici, scris ca răspuns la întrebarea adresată de tine. *