Metode de investigare a bolilor cardiace

Metode de investigare a bolilor cardiace

Metode de investigare a bolilor cardiace:

Electrocardiograma(ECG sau EKG) este o înregistrare a activității electrice a fibrelor musculare ale inimii. Fiecare contracție a miocardului este urmarea unei excitații electrice care provine de la nodulul sinusal și transmis musculaturii inimii. Aceste modificări ale potențialelor electrice ale inimii se pot măsura la suprafața organismului, fiind prezentate printr-o imagine repetată a activității cardiace electrice. Cu ajutorul electrocardiogramei se pot enunța o serie de proprietăți și boli ale inimii.

EKG este o reprezentare grafică a activității electrice a inimii înregistrată de electrozi de suprafață.

Monitorizare Holter, oferă medicilor o lectură constantă a ratei frecvențe cardiace și ritmul pe o perioadă de 24 de ore (sau mai mult) și a tensiunii arteriale. Monitorul Holter – Holter monitoring poate înregistra ritmul cardiac și ritmul , tensiunea arterială, atunci când simți durere in piept sau simptome ale unei bătăi neregulate ale inimii (aritmie  numit), cefalee, amețeli, . Medicul dumneavoastră se poate uita apoi la momentul în care ați observat simptomele. Rezultatele măsurate și obținute în timp real de-a lungul unei perioade normale de activitate/ repaos permit diagnosticarea cu precizie sporită şi implicit realizarea unei scheme de tratament cu rată maximă desucces.

Holter TA: realizează monitorizarea tensiunii arteriale (TA) a pacientului în ambulatoriu, în condițiile îndeplinirii activităților cotidiene, prin realizarea măsurării valorilor TA la intervale de timp variabile stabilite de medicul specialist.

Holter EKG: permite obținerea de informații suplimentare în dinamica cardiace şi a prognosticului în comparație cu EKG-ul clasic, permițând înregistrarea electrocardiogramei pacientului în condiții de repaos, efort fizic sau tensiune psihică inerente unei perioade de activitate / repaos uzuale de 24 ore.


Ecocardiografiaeste de departe cea mai importanta si cea mai frecvent utilizata metoda imagistica din domeniul cardiologiei, datorită costurilor mai reduse comparativ cu alte metode imagistice (tomografia computerizata cardiaca, scintigrafia cardiaca, cateterismul cardiac) si, de asemenea, datorită lipsei iradierii (spre deosebire TOATE de cele menționate anterior), care o face repetabila ori de cate ori este nevoie pentru a urmari evolutia bolii unui pacient cardiac. Astăzi se consideră ca o ecocardiografie aduce informatie mult mai multa decat o consultatie obișnuita si practic nu se mai poate imagina cardiologia fara ecocardiografie. Deoarece pe o ecocardiografie bolile pot fi recunoscute cumultinaintedeasemanifestaprinvreunsimptom,metodapoateajutaladiagnosticul

precoce al bolilor de inima, singurul care poate salva vieți. De aceea, părerea unanimă este ca ecocardiografia este recomandată, pentru stabilirea diagnosticului, oricărui pacient cardiac sau oricărui pacient care are unul sau mai multe simptomecardiace:

Testul de efort. In cardiologie, testarea la stres presupune evaluarea aparatului cardiovascular in condiții de suprasolicitare. Scopul unui astfel de test de efort este de a depista si diagnostica afecțiuni cardiace ascunse la examenele clinic si paraclinic, efectuate in repaus sau la evaluarea capacității funcționale a pacientului. Când este indicat sa faci un test deefort?

 • ai simptome cardiace (dureri in piept, respirație dificila la efort, palpitații) sugerândo boala cardiaca ischemica;
 • aparții unui grup cu risc cardiovascular mediu sau înalt (sindrom metabolic, diabetzaharat sau factori de risc coronarian multipli), chiar daca nu aisimptome;
 • urmezi un tratament pentru o boală cardiovasculară cunoscută si medicul doreșteo evaluare a tratamentului sau a capacitățiifuncționale;
 • ești sau urmează sa fii inclus intr-un program de recuperaremedicala;
 • ești bărbat si ai peste 40 de ani sau femeie având peste 50 de ani si intenționezi săîncepi un program regulat de exerciții fizice. Aceste limite de vârsta pot fi, si chiar este indicat sa fie, mai joase pentru cei cu un stil de viață sedentar, cu factori de risc cardiovascular prezenți sau cu antecedente familiale de boalacardiaca.
 • ești sportiv amator sau de performantă si dorești să-ți evaluezi capacitateafuncțională sau sa depistezi situații in care efortul ar putea fi periculos pentru sănătate (de exemplu, modificări ECG limită sau potențialpatologice).

Un test de efort ECG constă in efectuarea unui efort fizic standardizat, progresiv crescător, sub monitorizarea permanenta a electrocardiogramei, tensiunii arteriale si uneori ai altor parametri cum ar fi saturația in oxigen a sângelui etc.


Coronarografia: procedură medicală unică ce permite verificarea precisă a condițiilor de sănătate a arterelor care alimentează inima. Prin intermediul acesteia, este posibilă depistarea îngustărilor vaselor de sânge, care poartă numele de stenoze.

În cazul prezenței acestor îngustări ale arterelor, fluxul sanguin al mușchiului cardiac poate fi redus, ceea ce poate determina instalarea unor dureri toracice, care poartă numele de angină pectorală. Așadar, prin efectuarea coronarografiei, medicul intervenționist poate identifica existența îngustărilor la nivelul arterelor coronare, dar și extensia și severitatea acestora.


Angiocoronarografia CTreprezintă o investigație imagistica non-invazivă a cordului si arterelor coronare. Reprezintă o alternativa la coronarografia clasica, efectuându-se prin intermediul unei instalații CT, nu mai mica de 64 de slice-uri. Aceste tipuri de instalații CT moderne implica scanări cu viteze mari necesare surprinderii rapide a unor organe in mișcare. Reprezintă o investigație diagnostică, prin aceasta evidențiindu-se plăcile de aterom de la nivelul arterelor coronare, tipul de placi (moi, calcificate, mixte), precum si efectul acestora asupra lumenului circulant (stenoze, ocluzii). Deasemenea, se pot detecta anomaliile coronariene, se poate evalua patenta ramurilor de by-pass si a stent- urilor, morfologia si funcția valvelor cardiace, funcționalitatea miocardului si gradul de perfuzie al acestuia. Principala diferență fata de coronarografia clasică o reprezintă imposibilitatea efectuării manevrelor terapeutice de tipul dezobstrucției arteriale prin tromboliză directa sau stentare.


Scintigrafia miocardicăpresupune injectarea unui radiofarmaceutic și apoi scanarea cordului cu ajutorul tehnologiei Gamma Camera. Prima etapă, cea a injectării radiofarmaceuticului, se realizează cu ajutorul unui test de provocare (test de efort).

Acesta este realizat în funcție de starea fizică a pacientului fie la un cicloergometru (sau bandă), fie farmaceutic prin injectarea unei substanțe care să producă vasodilatația coronariană similară efortului.

Tehnica permite înregistrarea unor imagini comparative care să arate gradul de vascularizare al mușchiului cardiac.


Toate detaliile sunt oferite de catre Dr. Bogdan Danila, medic specialist cardiologieCând este indicată scintigrafia miocardică?Principala indicație o constituie evaluarea  bolii cardiace ischemice (îngustarea arterelor inimii cauzată de depunerea unor plăci de colesterol). Scintigrafia permite diferențierea dintre o ischemie activă (situație în care mușchiul este normal irigat în repaus dar suferă la efort) și o leziune sechelară post infarct (o cicatrice de infarct care nu va cauza modificări în starea de efort comparativ cu starea de repaus). Metoda este folositoare în evaluarea cordului și a contracției ventriculare (fracției de ejecție). De asemenea, această tehnică este o metodă funcțională foarte utilă în excluderea unei boli coronariene sau a ischemiei post-infarct. Cu toate acestea, scintigrafia nu poate înlocui examenul invaziv –coronarografia.


Rezonanta magnetica cardiacaeste cunoscuta ca o metoda exacta si reproductibilă de calculare a volumelor cardiace si a fracției de ejecție, indiferent de anatomia pacientului – de aceea este utilă in urmărirea pacienților suspectați sau diagnosticați cu boli cardiace sau ale aortei.

Principalele indicații pentru efectuarea unei examinări cardio-RM sunt:

 • Evaluarea viabilității miocardice – demarcația mai buna intre miocardul normal siinfarctat, delimitarea ariei la risc după ocluzia coronariană acută; prin rezonanta magnetica se vizualizează miocardul mort ca o plaja in hipersemnal – imagistica cicatricei (principiul “bright isdead”)
 • Diagnosticul diferențial miocardita vs. infarct miocardic fiind singura metodaimagistica non-invazivă de diagnostic a edemuluimiocardic
 • Insuficienta cardiaca nou diagnosticata – pentru stabilireaetiologiei
 • Pacienții aritmici – aprecierea anatomiei, funcției si prezenței unei eventuale cicatrici
 • Bolile cardiace congenitale – pentru aprecierea anatomiei, funcției sifluxului
 • Tumoricardiace–caracterizaretisulară,apreciereainvazieisiurmărireaevoluției pre si postoperator
 • Angiografia RM a vaselormari

Scrie întrebarea ta

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii, iar răspunsul la întrebarea ta îl vei regăsi tot aici, scris ca răspuns la întrebarea adresată de tine. *