O scanare IRM – Rezonanta Magnetica Nucleara sau RMN

O scanare IRM – Rezonanta Magnetica Nucleara sau RMN

O scanare IRM – Rezonanta Magnetica Nucleara sau RMN – este o tehnica a imagisticii medicale care utilizeaza campul magnetic puternic, undele radio si un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Scanerul pentru Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM) este un tub inconjurat de un magnet de dimensiuni apreciabile de forma cilindrica. Pacientul este pozitionat pe un pat mobil care se introduce in magnet.

O scanare IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) este o tehnica nedureroasa, care are avantajul de a evita folosirea razelor X. Nu exista efecte secundare cunoscute ale unei scanari RMN. Beneficiile unei scanari RMN se refera la exactitatea in detectarea de anomalii structurale, de compozitie si de functionare ale corpului si la faptul ca poate fi repetata de cate ori este nevoie fara contraindicatii.

Pacientii care au orice materiale metalice in interiorul corpului trebuie sa informeze medicul inainte de examinare sau sa informeze personalul de specialitate. Materiale metalice sau materiale straine (protezele articulare, placi metalice osoase, dispozitive protetice etc.) pot denatura in mod semnificativ imaginile obtinute prin scanare IRM. Pacientii care au stimulatoarele cardiace, implanturi metalice, NU pot fi scanati deoarece magnetul deterioreaza functionalitatea acestor dispozitive. Pacientii cu valve cardiace artificiale vor avea o discutie preliminara cu medicul.

Toate obiectele metalice de pe corp sunt eliminate inainte de investigatia Imagistica prin Rezonanta Magnetica.
In timpul unei scanari IRM, pacientul se afla in interiorul tubului magnetic. Unii pacienti pot avea o senzatie de claustrofobie in cursul procedurii. De aceea, pacientii cu antecedente de claustrofobie trebuie sa specifice acest lucru. Un sedativ usor, administrat la indicatia medicului poate fi luat inainte de inceperea procedurii pentru a reduce sentimentul de anxietate si pentru relaxare. Relaxarea este importanta in cursul procedurii pacientii fiind rugati sa respire normal. Personalul medical este intotdeauna in apropiere in timpul manevrei. In plus, exista, de obicei, un mijloc de comunicare cu personalul (cum ar fi o sonerie –alarma detinuta de catre pacient), care poate fi utilizat pentru contact, in cazul in care pacientul nu poate tolera starea de claustrofobie.

Ocazional, este nevoie de injectare de lichide intravenos pentru a imbunatati imaginile care sunt obtinute. Durata unei scanari prin rezonanta magnetica depinde de zona corpului care este studiata si poate dura de la 20 de minute (pentru un segment de coloana) pana la o ora (investigatie de abdomen).

Dupa ce scanarea IRM este finalizata, computerul genereaza imagini vizuale din zona corpului care a fost scanat. Toate imaginile achizitionate vor fi scrise pe un CD. Rezultatul investigatiei este eliberat de catre medicul radiolog de imagistica medicala. Interpretarea este apoi transmisa medicului care a solicitat investigatia IRM. Acesta poate apoi sa discute rezultatele cu pacientul si / sau familia.

Scrie întrebarea ta

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii, iar răspunsul la întrebarea ta îl vei regăsi tot aici, scris ca răspuns la întrebarea adresată de tine. *