Banner servicii

Doza de radiaţii

Măsurăm nivelul de radiaţii la care o persoană este expusă şi riscul rezultat în urma expunerii, folosind conceptul de doză, care în termeni simpli, este o măsură a energiei livrate de respectiva radiaţie către ţesutul uman.

Cea mai simplă formă de exprimare a dozei este doza absorbită, care se defineşte ca fiind energia absorbită de radiaţie într-un kilogram de ţesut. Unitatea de doză absorbită se exprimă în Joule pe Kilogram (J/kg) şi are denumirea de gray (Gy)Unitatea tolerată de doză absorbită este rad-ul (radiation absorbed dose). 1 Gy = 100 rad.
Cu ajutorul razelor x medicii pot investiga interiorul organismului bolnavului si pot pune diagnosticul in cazul unui traumatism sau boli. Cand sunt facute in mod adecvat, radiatiile x sunt sigure si benefice. Este important faptul ca razele x sa nu fie utilizate in mod abuziv pe parcursul vietii unei persoane, intrucat aceasta poate fi expusa la o cantitate mare de radiatii, cumulative.

Razele X, riscuri si beneficii

Razele x sunt un tip de energie electromagnetica. Acesta au lungimi scurte de unda, ceea ce le permite sa transporte destul de multa energie. Atunci cand acestea sunt interceptate de organismul uman intra si radiatiile ionizate in ecuatie. Radiatiile ionizate pot respinde electronii care orbiteaza in jurul nucleelor atomilor. Cand electronii se deplaseaza, acestia creaza grupuri de atomi numite ioni, care pot imprastia alti atomi prin celule celui expus la radiatii x.

Deteriorarea celulelor in urma radiatiilor poate modifica ADN-ul si duce la cresterea sanselor formarii celulelor anormale in timpul replicarii sau chiar a transformarii in celule canceroase, in timp. Acesta este motivul pentru care specialistii utilizeaza doar doza necesara de radiatii x sau cea mai mica doza, in cazul imagisticii medicale.

Mai mult, radiatiile se acumuleaza in timp, astfel incat pot sa apara probleme si in cazul in care se fac investigatii cu raze x in mod frecvent. Razele x nu sunt doar nocive, totusi. Din fericire celulele umane se pot vindeca in urma expunerii de scurta durata la raze x. In cazul unor afectiuni, razele x pot oferi imaginea unor portiuni de dinti sau organe interne care nu sutn vizibile din exteriorul corpului.

Acestea ajuta la evaluarea fracturilor, rupturilor sau modificarilor anormale ale oaselor si permit medicilor sa urmareasca eficienta operatiilor chirurgicale. In cele din urma, beneficiile stabilirii diagnosticului adecvat si a urmarii tratamentului optim sunt de multe ori mai mari decat riscurile presupuse de radiatii. Este adevarat ca razele x pot oferi chiar si indicii in cazul situatiilor mai delicate, cum ar fi cazul in care un copil inghite in mod accidental un obiect.

Prevenirea expunerii la o cantitate mare de radiatii X

Cu siguranta ca actiunea razelor x poate fi negativa asupra organismului uman, dar exista multe lucruri care pot fi facute pentru a se reduce impactul expunerii la acestea. In primul rand, oamenii de stiinta au creat diverse modalitati de a minimiza expunerea la radiatii x. Aceasta include in mare parte respectarea masurilor de protectie in timpul unei investigatii cu radiatii x, pentru a se micsora cantitatea dozelor care patrund in piele.

De multe ori este suficient ca echipamentele trebuie sa functioneze corespunzator, intrucat oamenii de stiinta au creat diverse modalitati pentru minimizarea expunerii la raze x. Acest lucru include, printre altele, reglarea si masurarea cantitatii de raze absorbite prin piele, in timpul unei proceduri, asigurarea ca echipamentele functioneaza corespunzator si formarea adecvata a specialistilor care manvreaza aparatura.